Midtbyen Barnehage
  • Hjem
  • om oss
  • Pedagogisk Profil
  • Årsplan
  • kontakt
  • mer
    • Bildekarusell
    • Søk plass
    • Trondhjems Asylselskap
    • Barnehageloven
    • Rammeplan
    • Udir

Velkommen til oss


​Barnehagen eies og drives av Trondhjems Asylselskap. Som voksne i arbeid med barn ønsker vi å se hvert enkelt barns behov og bidra til individuell trivsel, medvirkning og utvikling.

Vi ønsker å gi barna opplevelser og erfaringer gjennom tilrettelagte aktiviteter via fagene: Kropp, bevegelse og helse - Natur, miljø og teknikk - Kunst, kultur og kreativitet - Etikk, religion og filosofi - Nærmiljø og samfunn - Antall, rom og form - Kommunikasjon, språk og tekst. Dette bidrar til å stimulere barnas fantasi, lek og sosial utvikling som gir grunnlag for læring. 
​Barnehagen har faste uke-aktiviteter. Aktivitetene representerer en videreføring av tradisjoner og styrker fellesskapet og samarbeidet mellom avdelingene.
​Barnehagen har tre avdelinger Byborgen, Elvetårnet og Løkkan. Vi tilbyr plasser til barn i alderen 0-6 år.
Midtbyen barnehage jobber mot en profil som «Kultur barnehage» Vi formidler kultur i ulike former og sjangre, fortid, nåtid og framtid. Tradisjon og nyskapning er vårt utgangspunkt, og vi ønsker å være gode kulturbærere og trekker inn ulike tradisjoner, historie, kristen kulturarv, kulturprosjekter, nærmiljø, sang, musikk, og drama. Vi tilbyr ulike kulturelle opplevelser og bruker byens muligheter.
Picture
Picture
Picture

Formål og verdier


​​Barnehagen skal drives i samsvar med Lov om barnehager og de av departementet til enhver tid fastsatte forskrifter og retningslinjer, kommunale vedtak for private barnehager, samt vedtak og retningslinjer fastsatt av eier. Barnehagen bygger på kristen tradisjon og kristent verdigrunnlag.

​Barnehagen skal preges av Trondhjems Asylselskaps fire grunnverdier, respekt, tilgivelse, mot og ansvar. Gjennom de voksnes arbeid og holdninger utøves etisk veiledning som bygger på kristne og humanistiske verdier. Barnehagen skal gjennom sin virksomhet formidle innholdet i den kristne kulturarv.
Vedtekter

Årsplan


​​​I Trondhjems Asylselskap består barnehagenes årsplanen av to deler:
  • En generell del som gir overordnede, felles føringer for alle barnehagene for en fireårig strategiperiode. Innhold og prioriteringer drøftes i TAs styre og ulike faglige fora før den legges frem til godkjenning i den enkelte barnehages samarbeidsutvalg.
  • ​En spesiell del som gjelder den enkelte barnehages faglige, pedagogiske innhold og konkretiserer hvordan barnehagen, ut fra generell del, vil jobbe inneværende barnehageår. Innholdet er tema i foreldresamtaler, foreldremøter, personalmøter og samarbeidsutvalg. Planen utarbeides av daglig leder i samarbeid med pedagogisk personale og godkjennes av barnehagens samarbeidsutvalg
Åsplaner

Personalet


​Barnehagen ledes av en leder/styrer for begge hus. Barnehagen følger den lovpålagte pedagog og bemanningsnormen. 
​Grunnbemanningen i alle avdelinger består av Pedagogisk leder, barnehagelærer og fagarbeidere / assistenter. Ved behov har barnehagen ansatte utover grunnbemanning for spesialpedagogisk støtte. Barnehagen er praksisbarnehage for studenter og elever under utdanning.
​Personalet har i løpet av uken planlegging og samarbeidsmøter for å forberede det pedagogiske arbeidet. Møtene legges til tidspunkt som passer best i forhold til de aktivitetene vi ønsker å gjennomføre.
​Personalets naturlige nærhet, anerkjennelse, varme og humor bidrar til den gode atmosfæren vi mener å ha.

Sangglede


Sangglede og musikk og fellesskap har en lang tradisjon i barnehagen vår. Vi ønsker å legge grunnlag for sang og musikkglede hos barna.  Vi har derfor annenhver fredag sangstund i alle avdelinger.   

Felles samling


​Den siste fredagen i måneden samles alle barn fra begge hus til felles sangstund/samling. I løpet av denne samlingen retter vi fokus mot musikk, sangglede og fellesskap. Valg av sanger og tema knyttes til årstid, tradisjon og tema for perioden. 
​Vi ønsker å ha et allsidig repertoar av barnesanger, alt fra de gamle tradisjonelle til de mer moderne og pedagogiske. Vi håper at vi på denne måten kan få formidlet og videreført mye av den rike kulturskatten som våre barnesanger er en del av. Barna vil opptre med sang ved enkelte anledninger her i barnehagen.

Utedag


Vi ønsker å legge grunnlag for glede over bruk av egen kropp og opplevelser i ulike utemiljøer.
En dag i uken har vi utedag. Barna skal på disse dagene være ute fra kl. 09:30. Når vi skal være lenge ute er det viktig at barna har riktige og gode med klær på seg. Det vil bli utelek på utelekeplassen, i nærmiljøet eller i marka. Turer til et bestemt mål gir god motorisk trening.
Picture
Picture

Mat og matglede


​Måltidene har stor betydning for barnas hverdag i barnehagen. Vi tilbyr et variert ernæringsrikt kosthold, og serverer frukt, grønt, varmmat og brødmat.

​Vi ønsker å tilrettelegge for matglede, ro, kos og hyggelig atmosfære under måltidene.

Trygg i barnehagen - overganger


​ «Overganger skjer også innad i barnehagen. Personalet skal sørge for at barn og foreldre får tid og rom til å bli kjent med barna og personalet når de bytter barnegruppe»
​(Rammeplanen 2017, s.33)
​Trygg oppstart i barnehagen
I barnehagen legger vi vekt på et godt samarbeid med foreldrene. Dette er viktig for å oppnå en størst mulig grad av trygghet og trivsel for både små og store. Gjennom ulike former for kontakt mellom foreldre og barnehage, ønsker vi å fremme et samarbeid bygget på åpenhet og gjensidig tillit og respekt. Ansatte og foreldre har et gjensidig ansvar for formidling av informasjon vedrørende barna.

Når barnet begynner i barnehagen
Når foreldre har takket ja til barnehageplass, vil de før oppstart få brev fra barnehagen og blir invitert på besøk. Det vil også bli et kort info møte for nye foreldre.

Barns trygghet er grunnleggende ved oppstarten. Vi tilrettelegger for å være omsorgsfulle og trygge voksne både for barn og foreldre, og legger til rette for at oppstartperioden skal skje i dialog med den enkelte. Barn og foreldre vil møte de samme voksne så langt det er mulig. Barnehagen har en egen plan for hvordan vi tilrettelegger for en trygg oppstart. Barnehagen har en utstyrsliste som sendes ut ved oppstart.
​Trygg overgang fra liten til stor avdeling
Foreldrene vil få tilbud om foreldresamtale når barnet skal over fra liten til stor avdeling. Hensikten er at barn og foreldre skal få en trygg og god start på ny avdeling, og at det utveksles informasjon og forventninger til overgangen. Før barna begynner i ny avdeling, har barnehagen en besøks-plan for de barna det gjelder. (Rammeplanen kapittel 6.)

Barna som skal bytte avdeling blir invitert til korte besøk i ny avdeling på våren. De første gangen har de med seg en trygg voksen fra egen avdeling. Hensikten er å bli kjent med personalet og barna, utforske rom og leker, og delta i noen rutiner.
Picture

Trygg overgang til skolen
Midtbyen barnehage legger til rette for at barna skal få en trygg og god overgang til skolen.
Barnehagen følger Rammeplanens kapittel 6 om overganger, og Trondheim kommunes plan for overgang barnehage – skole.

Rammeplanen kapittel 6 sier: Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og SFO. Barnehagen og skolen bør utveksle kunnskap og informasjon som utgangspunkt for samarbeid om tilbudet til de eldste barna i barnehagen, deres overgang til og oppstart i skolen.

I samarbeid med foreldrene, har vi et samarbeid med skoler og SFO. I barnehagen forbereder vi barna, på skolestart med samtaler, aktiviteter og besøk på skoler og SFO.

Barna skal få ta avskjed med barnehagen på en god måte. Ha en hyggelig markering, og glede seg til skolestart.

Trondheim kommune har en overordnet plan som beskriver hvordan overgangen fra barnehage til skole til barns beste. Barnehagen følger de retningslinjer og planer som er avtalt.
 

​Hvordan jobber vi med førskolegruppa i Midtbyen barnehage:
  • Førskolebarna deltar ukentlig i førskolegruppe, der de opplever fellesskapet og får oppgaver de løser sammen. Der er det rom for samtaler og refleksjon med pedagogen. De får også trening på konsentrasjon og selvstendighet.
  • Prosjekter spesielt tilrettelagt for gruppa, med turer, prosjekter, faglig innhold og sosialt fellesskap.
  • Førskolebarna får være med på skrivedans, som er forberedende for lese og skriveopplæring.
  • Førskolebarna fra begge hus møtes til noen felles turer og samlinger. 
  • Førskolebarna får tilbud om vanntilvenning/svømming
  • Førskolebarna besøker skoler og SFO
  • Førskolebarna får tilbud om en overnatting i barnehagen
  • Førskolebarn Språkkartlegging
Picture

Helse Miljø og Sikkerhet

​HMS-arbeid omfatter alt som gjøres i barnehagen for å unngå ulykker og ivareta barn og ansattes helse, miljø og sikkerhet best mulig. Arbeidet bygger på Helsedirektoratets veileder, Miljø og helse i barnehagen. 
Barnehagen har et internkontrollsystem for ivaretakelse av HMS-arbeidet for barn og ansatte.

Samarbeid

​Vi vektlegger samarbeid mellom avdelingene og hus. Dette mener vi er viktig for å gi et best mulig tilbud. Personalgruppen består av personer i ulik alder og med ulik erfaring og kompetanse. Det gir oss et spennende faglig miljø.

Barna på Løkkan barnehage er på besøk på Midtbyen, enten ute eller inne på fellessamling, eller en fest. Og barn og voksne på Midtbyen besøker Løkkan.

​Samarbeid med foresatte

Vi ønsker at dere foresatte skal inviteres til barnehagen ca. en gang i måneden, enten på foreldretreff (kaffe), foreldremøte, samtale eller frokost. Ved oppstart i august, vil det bli en førstesamtale for alle nye foreldre.

​
I løpet av høsten vil det bli foreldresamtale for alle, og på våren vil alle skolestartere og de som ønsker det, få tilbud om samtale. Foresatte kan be om samtale ved behov utover dette.

Planer og aktiviteter legges ut på kalender i MYKID for hver avdeling. Den daglige foreldrekontakten er viktig, og vi ønsker at dere foreldre har en åpen dialog og tar kontakt. Her leser foresatte planer, ser kalender og nyhets-brev. Foresatte har et ansvar selv for å holde seg oppdatert på hva som skjer i barnehagen.

Historisk sus i veggene

"​Midtbyen barnehage har oppnådd en alder det står respekt av. Når vi tenker på hvor mange barn og voksne som har hatt sin tilknytning til og sin daglige gang i barnehagen gjennom alle disse årene, kan vi trygt slå fast at denne barnehagen har hatt og har en helt spesiell betydning, for svært mange mennesker i vår by."
Dette er et utdrag fra jubileums-brosjyren som ble skrevet i anledning Midtbyen barnehages 150-års jubileum i 1987. Er du interessert i historien kan du finne mye spennende informasjon og tekst i denne.
150 års jubileum - 1987
Picture
følg oss på facebook
​Midtbyen barnehage
​
Åpningstid: 07:15-16:30
Telefon: 73 87 68 80
mb@asylselskapet.no
Elvetårnet
Telefon:  73 87 68 80
Mobil:    948 76 480
et@asylselskapet.no

Byborgen
Telefon:  73 87 68 80
Mobil:   468 64 770  
bb@asylselskapet.no

​Løkkan​
​
Åpningstid: 07:30-16:30
Telefon:   73 87 68 80  
Mobil:      993 20 536 
lb@asylselskapet.no
Styrer: Rita Myhre Johansen
Telefon: 73 87 68 80
Mobil:    954 49 783  
rmj@asylselskapet.no  ​
Picture

Picture
  • Hjem
  • om oss
  • Pedagogisk Profil
  • Årsplan
  • kontakt
  • mer
    • Bildekarusell
    • Søk plass
    • Trondhjems Asylselskap
    • Barnehageloven
    • Rammeplan
    • Udir